Misvak bir çizgidir. Modernlik budalasını ehl-i sünnet olandan ayıran çizgi.
Misvak sadece diş fırçalama aleti değildir. O aynı zamanda rızayı ilahiyi kazandıran, duaların kabulüne ve müşahedetullah’a vesile olan bir vasıtadır. O sanki semadan inen Allah’ın bir rahmet ipidir.
Rasulullah (s.a.v.) son anlarını yaşıyor ve son nefeslerini veriyordu. Aişe validemizin sinesine başını dayamış vaziyette iken, hane-i saadetlerine giren Abdurrahman bin Ebu Bekir’in elinde misvağı görünce gözü misvağa takıldı. Keskin nazarıyla Rasulullah’ın gayesini anlayan Hz. Aişe kardeşinin elinden misvağı aldı. Kesip temizleyip Rasulullah’a verdi. Son defa dişlerini misvakladıktan sonra: “Beni Refik-i A’laya ulaştır” diye dua ederek vefat etti. Vefat anında dahi misvak kullanmasının diş temizliğinden başka bir gayesi olsa gerektir.
Misvak ele alınınca rahmet kapıları açılır.
Misvak ele alınınca müşahedetullah mümkün olur.
Misvak ele alınınca huzur ve huşu gelir.
Misvak ele alınınca Rabb’in senden razı olur.
Misvak ele alınınca Rabb’in sana rahmetle bakar.
Misvak ölürken kelime-i şehadeti hatırlatır.
Ve misvak ruhun çıkmasını kolaylaştırır.
*Dünyada en sevdiğim kokudur; taze misvak kokusu. Misktir kokuların en güzeli. Sonra amber, narçiçeği, damla sakızı ve çam ağacının güzel kokusu.
*Ve tabi ki, Gül kokusu.
Gülle git, gülle gel. Sonunda gül.
Güle git, güle gel. Başında gül.
Bil ki, elinde Güller, gülledir.
*Diş fırçası asla misvak yerine geçmez. Bazı ilmihal kitaplarında: “Diş fırçası misvak yerine geçer.” ifadelerine rastlıyoruz. Bu sathi nazarlı kimselerin sözüdür.
(Cevher İnci Altın isimli kitaptan)
1. Sual: Misvak nasıl kullanılmalıdır?
Elcevap: Misvakı sağ elle tutmak, çubuğun yumuşak, budaksız, düz ve küçük parmak kalınlığında, bir karış uzunluğunda olması müstehabtır. Dişleri uzunluğuna değil, genişliğine ovmalı, bu işi yatarken yapmamalıdır. Çünkü dalağının büyümesine sebeb olur. Misvakı avucunun içine almamalı, zira basur illetini doğurur. Çubuğu emmemelidir. Bu da körlüğe sebeb olur. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Aksi takdirde onunla şeytan misvaklanır. Çubuk bir karıştan fazla olmamalıdır. Fazla olursa onun üzerine şeytan biner. Misvakı yere yatırmayıp dikine koymalıdır. Böyle yapılmazsa Kuhistani delirmek tehlikesi olduğunu söylemiştir.
(İ. Abidin 1. Cilt, 151. Sh.)
2. Sual: Misvakın faydaları nelerdir?
Elcevap: Faydalarından bazıları; ölümden başka her hastalığa şifa olması, ölürken kelime-i şehadeti hatırlatmasıdır.
(İ. Abidin 1. Cilt, 151. Sh.)
*“el-Münye” şerhi ile diğer bazı kitaplarda beyan edilen faydalar da şunlardır: Misvak ağzı temizler, Allah Teala’yı razı eder, melekleri sevindirir. Gözü cilalandırır, ağız kokusunu ve kirini giderir, dişleri beyazlatır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yemeği hazmettirir, balgamı keser. Namazın sevabını katlandırır. Kur’an’ın yolu olan ağzı temizler, ağız kokusunu güzelleştirir, fesahatı artırır, mideyi takviye eder, şeytanı çatlatır, sevapları çoğaltır, safrayı keser, baş damarlarını yatıştırır, ağrısını dindirir ve ruhun çıkmasını kolaylaştırır. “en-Nehir” de misvakın faydaları otuz küsura baliğ olur ki, en aşağısı eziyeti gidermek, en alası da ölürken şehadet getirmeyi hatırlatmaktır. Şurunbulaliyye’de Farzi’nin Buhari haşiyesinden, naklen: Misvakın faydalarından bazıları ihtiyarlığı yavaşlatması ve gözü keskinleştirmesidir. En güzel faydası, ölümden başka her derde şifa olmasıdır. Misvak, Sırat üzerinde yürümeyi de sür’atlendirir deniliyor.
(İ. Abidin 1. Cilt, 153. Sh.)
(Fıkhul Kebir isimli kitaptan)
Abdullah ÖZTÜRK
Bir Cevap Yazın