Oruçtan Sapmalar

Categories: Genel

Son zamanlarda orucu bozan şeyler değişti. Bin seneden beri orucu bozan şeyler hakkında verilen fetvalar şimdi orucu bozmaz olarak değişti. Ne oldu da böyle oldu. Ne değişti. Önceden iğne orucu bozardı şimdi bozmaz oldu. Kulağa ilaç akıtmak orucu bozarken şimdi bozmaz oldu. Astım hastalarının ağıza sprey sıkmasından, kalp hastalarının dilaltı hapına kadar hiç birine bozmaz diyorlar. Gıda değil diye bozmaz diyorlar. Sigara da gıda değil yakında ona da bozmaz demesinler. Bunlar milletin başına musallat olan 28 Şubatın artığı olarak tagyir ve tebdil faaliyeti yürütüyorlar.
Allah Teala (c.c.) bizi hidayetten ayırmasın. En mühim mesele şudur ki: “Alimin Allah korkusu ilminden fazla olmalıdır. Şayet ilmi takvasından fazla olursa o zaman sapıtıyor ve saptırıyor. Allah’a sığınırız. Hanefilerin bütün muteber kitaplarında yazılı olan “Oruç girmekle, abdest çıkmakla bozulur.” hükmü, genel bir kaidedir. Bunların bu sözleri Hanefi ulemasının fetva verdiği kavillere muhaliftir. Buna Hanefi mezhebi denemez. İbn-i Abidin, kulağa yağ akıtmak ittifakla orucu bozar diyor. İğnenin orucu bozduğu bütün muteber Hanefi fıkıh kitaplarında yazılıdır. Bu yanlış fetvaların en büyük zararı şudur: İleride genç bir müslüman, İbn-i Abidin, El- Hidaye veya Mebsut’u eline alıp okuyacak. Orada şırınga orucu bozar, kulağa damlatılan ilaç orucu bozar, vücuda giren şeyler orucu bozar diye okuyunca bu kitaplar yanlış diye düşünecek! Okumadan bir kenara bırakacak. Halbuki bunlar mezhebin kitaplarıdır. Bunların müelliflerine yaptığı su-i zannın vebalini kim taşıyacak?

Peki bu fetva değişikliği nasıl oldu?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 22/09/2005 tarihinde Kurul Başkanı Vekili Prof. Dr. M. Saim Yeprem’in başkanlığında toplandılar ve bu kararları aldılar. Toplumdan gelen böyle bir ihtiyaç ve talep olmadığı halde 28 Şubat döneminin etkisi ve yetkisi ile bu kararlar alındı. Halbuki Saim Yeprem daha önceki yıllarda yazdığı kitabında bunların tam aksini yazmaktadır. Nur Yayınlarından çıkan kendi kitabının dördüncü baskısında sahife 47. de, kulağa yağ akıtmak, fitil kullanmak, lavman yaptırmak, orucu bozar ifadesi açıkça yazmaktadır. İğne olmak orucu bozar mı? Sorusuna aynı kitabın 59. sahifesinde şöyle cevap veriliyor: “İğne orucu bozar kavli Ebu Hanife’ye aittir. İmam-ı A’zam’ın “oruç bozulur” kavline uyarak bir zaruret olmadıkça iğneyi iftardan sonra yaptırmak en ihtiyatlı harekettir. Şayet oruçlu iken iğne olmak icap etmişse sonradan o günün orucunu kaza etmelidir. Peygamber efendimiz müteaddit hadislerde şüpheli şeylerden kaçınmamızı ve ihtiyata riayet etmemizi emretmişlerdir.” Bu satırlar Saim Yeprem’in kitabından aktarıldı.
Şüpheli şeylerden kaçınmamızı ve ihtiyata riayet etmemizi söylerken ne oldu da şüpheli şeyler şüphesiz oldu? İhtiyat terk edildi.
(Cevher İnci Altın)

Bir Cevap Yazın